Статистичний аналіз теплообміну під час природної та змішаної конвекції у воді в області інверсії густини - Грищенко, Роман Володимирович; Пилипенко, Олексій Юрійович; Форсюк, Андрій Васильович (My University, 2021)
На сьогоднішній день більшість досліджень присвячених змішаній конвекції ‒ про локальну ламінарну змішану конвекцію, з яких, в свою чергу, більшість - про супутні та протилежні потоки, що прилягають до вертикальної поверхні. Відповідно, основний метод узагальнення дослідних результатів сформований до особливостей ламінарної змішаної конвекції. Так, густина води в діапазоні температур 0°С…4°С збільшується зі збільшенням температури до її максимальної густини при 4°С на відміну від звичайної зміни густини рідин, яка зменшується з температурою.

To date, most of the research on mixed convection is about local laminar mixed convection, of which, in turn, the majority - about accompanying and opposite flows adjacent to a vertical surface. Accordingly, the main method the generalization of experimental results is formed to the features of laminar mixed convection. Thus, the density of water in the temperature range of 0°С...4°С increases with an increase in temperature to it of the maximum density at 4°С, in contrast to the usual change in the density of liquids, which decreases with temperature
Keywords: кафедра теплоенергетики та холодильної техніки; конвекція; інверсія густини води; теплообмін; convection; water density inversion; heat exchange