Вплив способу підготовки інокуляту на синтез поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus K-4 - Пирог, Тетяна Павлівна; Антонюк, Світлана Ігорівна; Щербина, Ольга Віталіївна; Дугінець,О.С. (My University, 2010)
Встановлено, що найвищі показники синтезу поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus K-4 спостерігалися за умови використання 10 % посівного матеріалу, вирощеного до середини експоненційної фази росту на середовищі з 1,0 % етанолу. За такого способу підготовки інокуляту умовна концентрація ПАР становила 4,1–4,2, а індекс емульгування розбавленої у 50 разів культуральної рідини досягав 76–78 %. It was established that the highest indices of surface active substances’ (SAS) synthesis were obtained in case of using 10 % inoculum that was taken in the middle of exponential phase of development of culture on medium containing 0,5 % ethanol. Maximal SAS synthesis (with a conditional SAS concentration of 4,1–4,2; emulsifying activity of culture liquid dissolved in 50 times equal to 76–78 %) was detected in case of such way of inoculum preparation.
Keywords: культивування; біосинтез; Acinetobacter calcoaceticus K-4; поверхнево-активні речовини; інокулят; cultivation; biosynthesis; surface active substances; inoculum; кафедра біотехнології і мікробіології