Суходольська, Надія ПетрівнаІщенко, Віра МиколаївнаКочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаІщенко, Микола ВолодимировичПанчук, Тамара Костянтинівна2017-12-222017-12-222017Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів / Н. П. Суходільська, В. М Іщенко, Т. К. Панчук та ін. // Біоресурси і природокористування. - 2017. - № 1-2. – С. 19-23.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/26439Проведено ультразвуковий аналіз 30 зразків різних видів молока: натурального незбираного; розведеного водою у кількості від 5 до 20 % мас.; питних видів пастеризованого, ультрапастеризованого, безлактозного; відновленого. Визначено такі показники: вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, води; густина; температура замерзання. Охарактеризовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Ultrasound analysis for more than 30 samples of different kinds of milk has been made: natural whole milk and diluted with water in the amount from 5 to 20 % of mass, drinking kinds of pasteurized, ultra-pasteurized and lactose-free milk and also reconstituted milk. Such indexes of milk content as fat, protein, lactose, non- fat milk solids, water, density and the temperature of freezing have been determined. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to determine the adulteration are envisaged in further research.uk-UKмолокожирбілоклактозагустинаультразвуковий методхемометричний методmilkfatproteinlactosedensityultrasound methodchemometric methodкафедра харчової хіміїкафедра технології молока і молочних продуктівКласифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментівArticle