Ентропійні параметри соціально-економічної пружності регіонів - Бурлуцька, Світлана Владиславівна (My University, 2015)
Події останніх двох років ілюструють найбільш суттєвий шоковий вплив на вітчизняну соціально-економічну систему. Поглиблення на цьому фоні територіальних диспропорцій обумовили необхідність розробки диференційованих підходів до формування стратегії та тактики регіонального розвитку. Вирішення поставленої проблеми неможливе без досконалого вивчення особливостей реакції регіональних систем на рецесійні прояви. Метою даного дослідження є визначення ентропійних характеристик соціально-економічної пружності регіонів як реакції на шокове збурення економіки України в 2013-2014 роках. Соціально-економічна пружність це спроможність економіки (регіону) протистояти або відновлюватися після ринкових, конкурентних, екологічних і інших зовнішніх шоків і повертатися на шлях зростання. Економічна структура регіону (структура наявних видів діяльності) впливає на схильність і уразливість до різних видів шоку, та обумовлює надійність територіальної соціально-економічної системи. Оцінка економічної структури передбачає визначення як загальної структурної диверсифікації, так і параметрів модульності, структурної субституційності та компліментарності. Будь-який шоковий вплив на соціально-економічну систему пов’язаний з порушенням існуючих звязків та привнесенням певного «хаосу». Для врахування такого ефекту в роботі були використані ентропійні оцінки функціонування регіону. Для кількісної оцінки структурної диверсифікації регіонів була модіфікована ентропійна функція К. Шенона та розрахований рівень структурної ентропії за видами економічної діяльності. За критеріями глибини шоку та швидкості зміні ентропії ідентифіковані регіональні кластери. У результаті дослідження визначені регіональні особливості пружної реакції на шокові збурення. Емпірично підтверджено прояв ефектів модульності, структурної нейтральності, міжрегіональної субституційності та компліментарності. Наведені пропозиції щодо покращення інформаційної вірогідності ентропійних параметрів соціально-економічної пружності. The events of the past two years illustrate the most significant shock effect on the domestic socio-economic system. In this context deepening of territorial imbalances necessitated the development of differentiated approaches to formation of strategy and tactics for regional development. The solution of this problem is impossible without a perfect research of reaction features of regional systems on recessionary symptoms. The purpose of this investigation is the definition of entropy characteristics of the region socio-economic resilience as a response to shock disturbances of Ukrainian economy in 2013-2014.
Keywords: регіон; соціально-економічна пружність; модульність; структурна нейтральність; компліментарність; субституційність; region; socio-economic resilience; modularity; structural neutrality; complementarity; substituting; кафедра економіки праці та менеджменту