Старовойтова, Світлана ОлександрівнаСпівак, Микола Якович2024-01-192024-01-192023Старовойтова, С. О. Відбір пробіотичних штамів та їх композицій з холестеразною активністю як потенційної основи продуктів функціонального харчування / С. О. Старовойтова, М. Я. Співак // Хімія, біо- і фармтехнології, екологія та економіка в харчовій, косметичній та фармацевтичній промисловості : pбірник матеріалів XІ Міжнародної науково-практичної конференції, 18-19 листопада 2023 р. – Харків: НТУ «ХПІ»., 2023. – С. 171-174https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/41860Мікробіота відіграє ключову роль не лише в метаболічних функціях, а й у їх оптимізації та регуляції. Зокрема, багато сучасних досліджень підтверджують участь мікробіому в профілактиці порушень ліпідного обміну (ожиріння, гіпер- та дисліпідемії) тощо. Представники облігатної мікрофлори забезпечують гіполіпідемічний та гіпотензивний ефекти шляхом декон’югації солей жовчних кислот, асиміляції та преципітації холестерину, зниження активності тканинного ангіотензинперетворюючого ферменту. Відповідно до сучасних наукових даних передбачається декілька механізмів участі мікробіому в підтримці ліпідного обміну на фізіологічному рівні та запобіганні розвитку гіперхолестеринемії: декон’югація жовчних кислот і зниження їх резорбції за рахунок синтезу спеціалізованих гідролаз, включення холестерину в ліпідний шар клітинної мембрани, перетворення холестерину в копростанол і виведення його з організму разом з калом, пригнічення синтезу холестерину в печінці // Selection of probiotic strains and their compositions with cholesterase activity as a potential basis for functional food products Microbiota plays a key role not only in metabolic functions, but also in their optimization and regulation. In particular, many modern studies confirm the participation of the microbiome in the prevention of disorders of lipid metabolism (obesity, hyper- and dyslipidemia), etc. Representatives of obligate microflora provide hypolipidemic and hypotensive effects by deconjugating bile acid salts, assimilating and precipitating cholesterol, reducing the activity of tissue angiotensin-converting enzyme. According to modern scientific data, several mechanisms of the participation of the microbiome in maintaining lipid metabolism at a physiological level and preventing the development of hypercholesterolemia are assumed: deconjugation of bile acids and reduction of their resorption due to the synthesis of specialized hydrolases, inclusion of cholesterol in the lipid layer of the cell membrane, conversion of cholesterol into coprostanol and its removal from the body together with feces, suppression of cholesterol synthesis in the liverukпробіотичні штамигіпохолестеринемічна активністьфункціональні продукти харчуваннякафедра біотехнології і мікробіологіїprobiotic strainshypocholesterolemic activityfunctional foodВідбір пробіотичних штамів та їх композицій з холестеразною активністю як потенційної основи продуктів функціонального харчування