Порівняння органічних і оздоровчих продуктів у контексті здорового харчування - Махинько, Валерій Миколайович; Махинько, Людмила Василівна; Афанасьєва, Крістіна Олександрівна (My University, 2025)
У статті здійснено порівняльний аналіз підходів до виробництва органічних і оздоровчих продуктів у контексті сучасної концепції здорового харчування. Актуальність дослідження зумовлена зростанням інтересу споживачів до безпечних і функціонально корисних харчових продуктів, а також потребою у чіткому розмежуванні понять «органічний» і «оздоровчий», які часто використовуються як синоніми. Метою роботи є з’ясування спільних і відмінних ознак цих двох категорій продуктів, визначення їхнього місця у структурі здорового харчування та аналіз чинників, що впливають на споживчі уподобання. У ході дослідження показано, що органічні продукти характеризуються природним походженням, екологічно безпечними технологіями виробництва і сертифікацією відповідно до міжнародних стандартів. Оздоровчі продукти, натомість, спрямовані передусім на підвищення фізіологічної ефективності раціону та профілактику захворювань. Попри різні підходи до їх виробництва, обидва види продуктів сприяють формуванню культури усвідомленого харчування. Основний внесок автора полягає в систематизації підходів до класифікації та оцінювання цих категорій продуктів, а також у розкритті їхньої ролі в реалізації принципів сталого розвитку харчової індустрії. The article presents a comparative analysis of approaches to the production of organic and health-promoting products in the context of the modern concept of healthy nutrition. The relevance of the study is determined by the growing consumer interest in safe and functionally beneficial food products, as well as by the need to clearly distinguish between the terms “organic” and “health-promoting,” which are often used as synonyms. The purpose of the research is to identify the common and distinctive features of these two product categories, determine their role within the structure of healthy nutrition, and analyze the factors influencing consumer preferences. The study has shown that organic products are characterized by natural origin, environmentally safe production technologies, and certification in accordance with international standards. Health-promoting foods, in contrast, are primarily aimed at enhancing the physiological efficiency of the diet and preventing diseases. Despite differences in production approaches, both types of products contribute to the development of a culture of conscious eating. The author’s main contribution lies in the systematization of approaches to classification and evaluation of these product categories, as well as in revealing their role in implementing the principles of sustainable development in the food industry.
Keywords: органічні продукти; оздоровчі продукти; здорове харчування; healthy nutrition; legislative framework; comparative analysis; comparative analysis