Технологічні особливості створення лікарських засобів цільової доставки - Косів, Анастасія Борисівна; Карлаш, Юрій Васильович (My University, 2019)
Традиційне лікування синдрому «сухого ока», з використанням симптоматичної терапії разом з антибактеріальними та протизапальними засобами, викликають побічні ефекти. В якості альтернативи пропонується для доставки антибактеріального лікарського засобу циклоспорину А (ЦсА) використовувати міцели з метоксиполі(етиленгліколь)-полі(лактид) полімера шляхом капсулювання ЦсА методом тонкоплівкової дисперсії. Отриманий у такий спосіб міцелярний ЦсА проявляє високу стабільність, стійке та уповільнене вивільнення, низьку цитотоксичність і може застосовуватись в якості альтернативи для лікування очних хвороб з використанням циклоспорину А.
Keywords: cиндром «сухого ока»; dry eye syndrome; циклоспорин А; cyclosporine А; міцели; micelles; кафедра біотехнології і мікробіології