Гіалуронова кислота: біосинтез та використання - Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Угрин, Анна Олегівна; Волошина, Ірина Миколаївна (My University, 2019)
Гіалуронова кислота знайшла широке застосування в медицині, хірургії, дерматології, гінекології, володіє антимікробними та противірусними властивостями, а за рахунок високої молекулярної маси є пролонгатором дії активного фармацевтичного інгредієнта (АФІ) у складі лікарських засобів. Таким чином, спектр застосування гіалуронової кислоти досить широкий і постійно поповнюється, що приводить до підви¬щення попиту на даний вид біополімера, а, отже, підвищує інтерес до альтернативних джерел його отримання. Стаття присвячена актуальним напрямкам оптимізації біосинтезу гіалуронової кислоти звичайними і генетично модифікованими штамами бактерій, аналізу вибору поживних середовищ для їх культивування та застосу¬вання біополімеру.

Hyaluronic acid with its antimicrobial and antiviral properties has found applications in medicine and cosmetics. Due to the high molecular weight, it prolongs the action of the active pharmaceutical components. The application spectrum of hyaluronic acid and hyaluronic acid-based products is increasing permanently. Therefore, new microbial producers of hyaluronic acid and new technologies for its biosynthesis are intensively developed.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; гіалуронова кислота; біополімери; мікробний синтез; косметологія; оптимізація біосинтезу; hyaluronic acid; biopolymers; microbial synthesis; cosmetology; optimization of biosynthesis