Аналіз методів чисельного моделювання процесу термічної конверсії біомаси рослинного походження - Осьмак, Олексій Олексійович; Серьогін, Олександр Олександрович; Блаженко, Сергій Іванович (My University, 2025)
Розглянуті основні підходи до числового моделювання процесу газифікації біомаси, зокрема кінетична та модель термодинамічної рівноваги. Проаналізовані вузькі мі-сця в існуючих числових моделях, зокрема їх обмеженість припущеннями та обмеженість в охопленні всіх необхідних аспектів для точного відтворення реальних експериментальних даних, отриманих на реальній сировині. При дослідженні процесу газогенерації біомаси розглянут0 перспективи застосування термодинаміч-ного моделювання. При цьому значну увагу приділено аналізу кінетики та термо-динаміки процесів, впливу формування золи на реакції, а також врахуванню нерівномірного розподілу температури та концентрацій у газогенераторі. The main approaches to numerical modeling of biomass gasification, in particular kinetic and thermodynamic equilibrium models, are considered. We analyzed the weaknesses of existing numerical models, in particular their limitations in terms of assumptions and coverage of all aspects necessary for accurate reproduction of real experimental data obtained from real raw materials. In studying the biomass gasification process, the prospects for the application of thermodynamic modeling are considered. In this case, considerable attention is paid to the analysis of the kinetics and thermodynamics of processes, the influence of ash formation on reactions, as well as taking into account the uneven distribution of temperature and concentrations in the gas generator.
Keywords: кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; рослинна біомаса; газогенерація; синтез-газ; термодинамічне моделювання; тепловий баланс; масовий баланс; plant biomass; gas generation; synthesis gas; thermodynamic modeling; heat balance; mass balance