Синтез бактеріальної наноцелюлози Komagataeibacter hansenii AS.5 - Роженко, Анастасія Вячеславівна; Воронцов, Олександр Олександрович (My University, 2022)
Бактеріальна наноцелюлоза (BNC) виробляється різними бактеріями, такими як Komagataeibacter, Agrobacterium, Rhizobium. Одним із перспективних мікроорганізмів для отримання наноцелюлози є Komagataeibacter hansenii AS.5. Було впроваджено оптимізацію виробництва BNC та відбору декількох параметрів вирощування. Аналіз даних показав, що MgSO4, етанол, pH та дріжджовий екстракт мали значний вплив на виробництво BNC у порівнянні з іншими параметрами культивування

Bacterial nanocellulose (BNC) is produced by various bacteria such as Komagataeibacter, Agrobacterium, Rhizobium. One of the promising microorganisms for obtaining nanocellulose is Komagataeibacter hansenii AS.5. Optimization of BNC production and selection of several growing parameters was implemented. Data analysis showed that MgSO4, ethanol, pH, and yeast extract had significant effects on BNC production compared to other cultivation parameters
Keywords: бактеріальна наноцелюлоза; bacterial nanocellulose; кафедра біотехнології і мікробіології; Komagataeibacter hansenii AS.5; оптимізації поживного середовища; властивості очищеної BNC; nutrient medium optimization; properties of purified BNC