Shevchenko, OleksandrKhareba, VolodymyrKhareba, OlenaKuzmin, OlegPavliuchenko, Olena2025-01-242023Antioxidant characteristics of uncommon types of vegetable plants for restaurant technology / O. Shevchenko, V. Khareba, O. Khareba, O.Kuzmin, O. Pavliuchenko // Prospective directions of scientific research in engineering and agriculture : collective monograph. – Boston, USA : Primedia eLaunch, 2023. – Pp. 367–375.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/46634У дослідженні проаналізовано антиоксидантні властивості рідкісних та нетрадиційних видів рослинної сировини для використання у ресторанних технологіях. Отримані дані обґрунтовують використання цієї сировини у ресторанних технологіях для створення чайно-трав’яних композицій, соусів та компотів із підвищеною біологічною цінністю, покращеними органолептичними властивостями та зниженими витратами.The study investigates the antioxidant properties of rare and unconventional vegetable plants for use in restaurant technology. The findings support the inclusion of these vegetable plants in restaurant applications, such as tea-herb compositions, sauces, and compotes, to enhance biological value, organoleptic properties, and product cost-efficiency.enкафедра процесів і апаратів харчових виробництвкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїантиоксидантирослинна сировинаресторанні технологіїфенольні сполукиредокс-потенціалсенсорна оцінкабіологічно активні речовиниantioxidantsvegetable plantsrestaurant technologyphenolic compoundsredox potentialsensory evaluationbiologically active substancesAntioxidant characteristics of uncommon types of vegetable plants for restaurant technologyBook chapterhttps://doi.org/10.46299/ISG.2023.MONO.TECH.1.11.2https://orcid.org/0000-0002-8818-2667https://orcid.org/0000-0001-9321-6684https://orcid.org/0000-0002-8742-4150