Теоретико-методичні підходи до формування та оптимізації товарного асортименту підприємства - Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина Василівна (My University, 2019)
Для підприємства однією з основних запорук успіху є формування оптимального асортименту, який би відповідав ситуації на ринку, задовольняв потреби споживачів, сприяв найефективнішому використанню сировинних, технологічних, фінансових та інших ресурсів для виготовлення продукції з низькими витратами та забезпечував отримання бажаного прибутку. Існує багато методичних підходів, що використовуються для аналізу наявного асортименту та за допомогою яких можна дійти висновків щодо подальших дій підприємства, пов’язаних з оптимізацією асортиментного портфелю. Найпоширенішими з них є ABC та XYZ аналізи, їх комбінування, побудова БКГ матриці, матриці General Electric, метод «Дібба-Сімкіна», метод «Маркой» та інші. Кожен з методів акцентує увагу на різних аспектах портфельного аналізу та відповідає на різні питання щодо оптимізації асортименту. Оптимізація асортименту являє собою ухвалення компромісного рішення, що найбільш повно враховує фінансові очікування, ресурсні, виробничі та логістичні можливості та обмеження, а також сформовану на ринку ситуацію. For an enterprise, one of the main keys to success is the formation of an optimal assortment that would meet the market situation, satisfy consumer needs, promote the most efficient use of raw materials, technological, financial and other resources to manufacture products at low costs and ensure the desired profit. There are many methodological approaches used to analyse the existing product range and to draw conclusions about further actions of the company related to the optimisation of the product portfolio. The most common of them are ABC and XYZ analyses, their combination, building a BKG matrix, General Electric matrix, Dibb-Simkin method, Markoy method, and others. Each of the methods focuses on different aspects of portfolio analysis and answers different questions about assortment optimisation. Assortment optimisation means making a compromise decision that takes into account financial expectations, resource, production and logistics capabilities and constraints, as well as the current market situation.
Keywords: товар; товарний асортимент; оптимізація; методи product; product range; optimisation; methods; кафедра економіки праці та менеджменту