Спосіб тонкого подріблення матеріалів і пристрій для його здійснення (Патент на винахід № 65015) - Сухенко, Юрій Григорович; Бойко, Юрій Іванович; Білий, Вячеслав Іванович (My University, 2004)
Спосіб тонкого подрібнення матеріалів здійснюють шляхом механічного руйнування матеріалу подрібнювальними тілами - кульками під дією сил, створених обертанням обертового стола з розмелювальним кільцем та кульками відносно притискних кілець навколо загальної осі обертання. Подрібнюваний продукт подають на дно робочого стола, що обертають, та піднімають у висхідному шарі по поверхні розмелювального кільця, де відбувається подрібнення. Пристрій для тонкого подрібнення матеріалів містить вертикальний корпус з розмелювальним кільцем, всередині якого на валу встановлений обертовий стіл з кульками, патрубками завантаження сировини і розвантаження подрібненого матеріалу. Притискні кільця збирають в пакет так, щоб відстань між ними була більшою за діаметр кульки, але меншою за суму двох діаметрів кульки, і встановлено з нахилом відносно осі корпусу, який забезпечується механізмом регулювання нахилу. Ряди кульок на притискних кільцях розміщено у вертикальній площині на внутрішній конічній поверхні розмелювального кільця. A method of fine grinding of materials is accomplished by mechanical destruction of the material by grinding bodies, namely balls, under the action of forces created by the rotation of a rotary table with a grinding ring and with balls relative to the pressure rings around the common axis of rotation. The product being ground is supplied to the bottom of the working rotary table and raised in ascending layer over the surface of the grinding ring where grinding occurs. The device for fine grinding of materials contains vertical housing with grinding ring, inside of which on the shaft is mounted a rotary table with the balls, loading branch connections of raw material and unloading of the ground material. Pressure rings are combined into the bundle in such a manner that the distance between them is more than the diameter of a ball, but less than the sum of two diameters of a ball, and are located with an inclination relative to the axis of housing, which is supplied with the inclination control mechanism. The rows of balls on the pressure rings are located in vertical plane on the internal conical surface of the grinding ring.
Keywords: тонке подрібнення матеріалів; fine grinding of materials; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв