Олянська, Світлана ПантелеймонівнаКлімович, В. М.Манк, Валерій ВеніаміновичКузнєцова, Інга Володимирівна2014-03-212014-03-212000Дослідження конформації пептидів з використанням ІЧ-спектроскопії / С. П. Олянська, В. М. Клімович, В. В. Манк, І. В. Кузнєцова // Наукові праці УДУХТ. – 2000 – № 8. – С. 43-46.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/13356Описано результати спектроскопічних досліджень пептидів у діапазоні коливань 3600…2800 см-1 і 1800…700 см-1 при зміні рН розчинів від 8 до 11. Аналіз отриманих даних дозволяє зробити висновок, що в області рН 9,25 мають місце складні внутрішньомолекулярні хімічні перетворення. Коли рН розчину досягає значення 9,25 значно змінюються положення, форма і інтенсивність більшості смуг спектра. Спостерігаються значні зсуви в зв’язках валентних коливань С=0 і N-H, збільшується інтенсивність смуг валентних коливань ν (OH) груп і зміщується їх максимум у бік смуг меншої довжини, зміщуються смуги амід І та амід ІІ в більш низькочастотну зону, що дає змогу говорити про підсилення водневих зв’язків у системі. Всі ці зміни можна розглядати як конформаційні зміни макромолекули пептиду. Spectroscopic investigation of the peptides in the range 3600 to 2800 cm-1 and 1800 to 700 cm-1 in the region pH 8,0-11,0 were described. The analysis of the obtained data allows to conclude that in region pH 9,25 there are complicated intermolecular conversion. There are observed the large change of vibration bonds C=0 and N-H, increase intensity stretching vibration of ν (OH) groups and shift of their maximum to region vibration of the lower frequencies that confirms the hydrogen bonds grows in system. All this changes can be interpretation as conformation macromolecules of peptides.otherспектроскопічні дослідженняпептидискладні внутрішньомолекулярні хімічні перетвореннявалентні коливання С=0валентні коливання N-Hводневі зв’язкиspectroscopic investigationpeptidescomplicated intermolecular conversionchemical conversionvibration bonds C=0vibration bonds N-Hstretching vibrationhydrogen bondsкафедра технології цукру і підготовки водикафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівДослідження конформації пептидів з використанням ІЧ-спектроскопіїArticle