Імунна гуморальна відповідь на поверхневі антигени s.aureus у хворих на анкілозивний спондиліт (ас), характеристика мікрофлори осередка запалення - Бідненко, С. І.; Лютко, Ольга Борисівна; Іванова, Вікторія Джанівна; Полулях, Михайло Васильович (My University, 2006)
Проаналізовано результати мікробіоло логічних і серологічних досліджень від 103 хворих АС з метою вивчення наявності та рівня антитіл проти соматіческогоі поверх ностного антигенів S.aureus на різних стадіях захворювання, оцінки їх можливої ​​участі в розвитку і перебігу АС. висунута концепція про можливу подвійної ролі S.aureus: триггерной - У ініціюванні АС, етіологічної - у раз вітіі хронічної інфекції пошкоджених тканин на пізніх стадіях АС. виявлено нали чие недеградірованних і живих микроорганиз мов в тканинах пошкодженого суглоба у хворих переважно ІІ та ІІІ стадій АС, найбільш частими були представники грамположі тельной резидентної флори людини.

The results of microbiologic and serologic inves tigation of 103 patients with AS were analyzed with the purpose of availability and the level of antibodies versus somatic and superficial antigens S.aureus at various stages of disease and estimations of their pos sible participation in development and course of AS disease. The conception of probable double role of S.aureus was suggestedэя the first trigger role con cerned inducement of AS disease and the second etio logical role concerned development of chronic infec tion in damaged tissues on late stages of AS. It was revealed availability of nondegradated and living microorganisms in tissues of a amaged joint mainly in patients with the 2 nd and the 3 td AS stages. It should be noted that representatives of Gram posi tive resident human flora were most frequent.
Keywords: золотистий стафілокок; спондиліт; Staphylococcus aureus; spondylitis; кафедра експертизи харчових продуктів