Управління біологічними середовищами - Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола Сергійович (My University, 2013)
У статті описано дослідження впливу електромагнітних хвиль на активацію ферментів ячмінного та пшеничного солоду, пивних дріжджів, на процеси затирання зернопродуктів, освітлення сусла, а також на стійкість готового пива. Проведено детальний аналіз вибраних у процесі досліджень фізичних факторів електромагнітного опромінювання та рекомендоване оптимальне для пивоваріння використання постійного магнітного поля, рентгенівського опромінювання при довжині хвилі λ = 1,542•10-10м, ультрафіолетового випромінювання за допомогою азотного газового лазера при довжині хвилі λ = 3,378•10-7м. Підібрано оптимальні режими електромагнітних коливань для кожного з розглянутих об’єктів (солоду, дріжджів, ферментних препаратів). Дослідження сприятимуть підвищенню екстрактивності та повноті оцукрення заторів, а це, у свою чергу, забезпечить повноту смаку і стійкість пива. The article describes the study of the influence of electromagnetic waves onactivation of enzymes of barley and wheat malt, brewer's yeast, on thegrouting processes grain products, clarification of the wort, as well asstability of the finished beer. It is a detailed analysis of the selected processStudies of physical factors of electromagnetic radiation and recommendedmended for optimal use of permanent magnetic brewingfield, X-ray radiation at a wavelength λ = 1,542 • 10-10m, ultra-rafioletovogo radiation using nitrogen gas laser at lengthwavelength λ = 3,378 • 10-7 M. Optimal electromagnetic modesvibrations for each of the objects under consideration (malt, yeastments, enzymes). The research will contribute to increasedsheniyu extract content and completeness Saccharified congestion, which, in itsturn, will ensure the completeness of taste and stability of beer.
Keywords: кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка; електромагнітне випромінювання; рентгенівські промені; дріжджі; біологічне середовище; пиво; electromagnetic radiation; X-rays; yeasts; biological environment; beer; кафедра фізики та професійної безпеки