Наукові засади створення біотехнологій поверхнево-активних речовин з поліфункціональними властивостями - Карпенко, Олена Володимирівна (My University, 2015)
Дисертаційна робота присвячена технологіям отримання та застосування поверхнево-активних речовин – продуктів мікробного синтезу (біоПАР). Встановлено, бактерії родів Gordonіa, Rhodococcus, Pseudomonas, Bacillus синтезують комплекси ПАР з іншими мікробними метаболітами: комплекс позаклітинних рамноліпідів і полісахаридів (РБК) бактерій Pseudomonas, комплекси клітинно-зв’язаних трегалозоліпідів, жирних кислот і каротиноїдів (ТПАР) та позаклітинного ліпоамінополісахаридного комплексу (ЛПК) бактерій Gordonіa. Оптимізовано склад поживних середовищ для синтезу ПАР Pseudomonas sp. PS-17 і G. rubripertincta УКМ Ас-122 шляхом математичного моделювання; підібрано стимулятори й умови. Масштабування синтезу ПАР у ферментері з вихровою системою аерації дозволило підвищити показники синтезу РБК до 12, 9 г/дм3, ТПАР – до 9,10-9,85 г/дм3, ЛПК – до 9,15 г/дм3. The thesis is devoted to the development and application of the technology of surfactants – products of microbial synthesis (biosurfactants). For the first time the ability of the genera Gordonia, Rhodococcus, Pseudomonas, Bacillus to produce surfactant complexes with other metabolites that are formed simultaneously while cultivating the producers, namely complex extracellular rhamnolipids and polysaccharides (RBC) of the bacteria Pseudomonas, as well as cell-bound complexes of trehalose lipids, fatty acids, carotenoids (TSUR) and extracellular lipoaminopolysaccharide complex (LPC) of actinobacteria Gordonia, was studied. The benefits of derived complexes are efficiency and economic advantages due to cheaper methods of isolation and reduction of purification stages. The composition of microbial surface-active complexes, as well as the molecular weights of their components – rhamnolipides and polysaccharides were determined.
Keywords: Pseudomonas sp. PS-17; біотехнологія; biotechnology; кафедра біотехнології і мікробіології