Системний аналіз і підходи до побудови автоматизованої системи керування електроспоживанням та електропостачанням промислового підприємства - Балюта, Сергій Миколайович; Копилова, Людмила Олександрівна; Литвин, Ірина Юріївна (My University, 2017)
У статті проаналізовано аналіз стану керування електроспоживанням та електропостачанням промислових підприємств. Проведено системний аналіз процесу керування електроспоживанням та електропостачанням промислового підприємства, який на основі декомпозиції процесу керування дає змогу визначити основні етапи процесу керування: базові функції керування—реєстрація споживання ЕЕ, вибір моделі і прогнозування витрат ЕЕ; розрахунок норм витрат ЕЕ, розрахунок параметрів якості ЕЕ; формування переліку електроспоживачів регуляторів; умови забезпечення функцій керування — інформація про витрати ЕЕ, обмеження та тарифи; вимоги до точності прогнозу електроспоживання; механізми реалізації функцій керування — інформаційно-обчислювальний комплекс; енергодиспетчер, оператор технологічного процесу; головний енергетик; базові інформаційні потоки — прогнозні значення температури; поточні дані про витрат ЕЕ та випуск продукції; прийняття рішень щодо витрат ЕЕ. Сформульовано концепцію побудови автоматизованої системи керування електроспоживанням та електропостачанням промислового підприємства. Представлено основні функціональні блоки системи керування. The article presents the analysis of the state of power consumption management and power supply of industrial enterprises. A systematic analysis of the process of management of power consumption and power supply of the industrial enterprise was carried out, which, based on the decomposition of the control process, allowed to determine the main stages of the control process: the basic control functions — registration of the EE consumption, the choice of the model and the forecasting of the EE expenses; calculation of norms of EE expenses, calculation of parameters of EE quality; formation of the list of electric consumers of regulators; conditions for management functions — information on the cost of EE, restrictions and tariffs; requirements for the accuracy of the electricity consumption forecast; mechanisms of control functions implementation — information and computing complex; power supplier, process operator; chief power engineer; basic information flows — predicted values of temperature; current data on EE costs and output; making decisions on the cost of EE. The concept of building an automated control system for power consumption and power supply of an industrial enterprise was formulated. The main functional blocks of the control system are presented.
Keywords: кафедра електропостачання і енергоменеджменту; споживання електроенергії промисловими підприємствами; системи автоматизованого керування; система електроспоживання та електропостачання промислового підприємства; системний аналіз; electric power consumption by industrial enterprises; automated control systems; power consumption system and power supply of an industrial enterprise; system analysis