Споживча маркетингова активність та стратегії її посилення - Бєлова, Тетяна Геннадіївна; Лукомець, Аліна Олександрівна (My University, 2025)
Розглянуто питання щодо поведінки споживачів, зокрема, їхньої споживчої активності. Наведено визначення споживчої активності. Деталізовані чинники, які мають вплив на формування споживчої активності. Серед внутрішніх чинників окреслені психологічні, особистісні, ресурси споживачів, ситуаційного впливу. До зовнішніх чинників віднесені економічні, соціальні, сезонні, технологічні тощо. Обґрунтовано показники, якими можна виміряти споживчу маркетингову активність та споживчу компетентність. Запропоновано методику їхнього оцінювання. Описана матриця, яка формується за показниками споживчої активності та споживчої компетенції. З її метою визначається позиція узагальненого стану показника рівня споживчої активності. Він може розглядатися як високий і низький. В залежності від визначеного становища, пропонуються стратегії, які спрямовані на підвищення рівня споживчої активності. The article considers issues related to consumer behavior, in particular, their consumer activity. The definition of consumer activity is given. The factors that influence the formation of consumer activity are detailed. Among the internal factors, psychological, personal, consumer resources, situational influence are outlined. External factors include economic, social, seasonal, technological, etc. The indicators by which consumer marketing activity and consumer competence can be measured are substantiated. A methodology for their assessment is proposed. A matrix is described, which is formed by indicators of consumer activity and consumer competence. For its purpose, the position of the generalized state of the indicator of the level of consumer activity is determined. It can be considered as high and low. Depending on the determined situation, strategies are proposed that are aimed at increasing the level of consumer activity.
Keywords: кафедра маркетингу; споживча активність; чинники впливу; поведінка споживача; consumer activity; influencing factors; consumer behavior