Пирог, Тетяна ПавлівнаБерегова (Покора), Христина АндріївнаСавенко, Інга ВолодимирівнаШевчук, Тетяна АндріївнаІутинська, Галина Олександрівна2016-01-262016-01-262015Антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 / Т. П. Пирог, Х. А. Берегова, І. В. Савенко та ін. // Мікробіологічний журнал. – 2015. − Т. 77, № 6. − С. 2−10.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/22095Встановлено, що антимікробні властивості ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 залежали від ступеня очищення (супернатант, розчин ПАР), концентрації та експозиції. Виживання Escherichia coli ІЕМ-1 і Bacillus subtilis БТ-2 (як вегетативних клітин, так і спор) після обробки упродовж 1−2 год розчином поверхнево-активних речовин і супернатантом (концентрація ПАР 21 мкг/мл) становило 3−28 %. Мінімальні інгібуючі концентрації (МІК) ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 щодо досліджуваних бактерій, дріжджів і мікроміцетів становили 11,5–85,0; 11,5–22,5 і 165,0–325,0 мкг/мл відповідно. It is shown that the antimicrobial properties of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactant depended on the degree of purification (supernatant, solution of surfactant), concentration and exposure. Survival of Escherichia coli ІEM-1 and Bacillus subtilis BT-2 (both vegetative cells and spores) after treatment for 1−2 hours with surfactants solution and the supernatant (the surfactant concentration 21 μg/ml) was 3−28%. Minimum inhibitory concentrations of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactants on studied bacteria, yeast and micromycetes were 11,5−85,0; 11,5−22,5 and 165,0−325,0 μ/ml respectively.кафедра біотехнології і мікробіологіїмінімальна інгібуюча концентраціяповерхнево-активні речовиниNocardia vaccinii ІМВ В-7405антимікробні властивостіsurfactantsminimum inhibitory concentrationantimicrobial propertiesАнтимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405Article