Svyryd, O.2013-09-242013-09-242013Svyryd, O. Significance of the functional butter paste creating with blueberry micronutrients / O. Svyryd // Scientific achievements of young people - solving the problems of human nutrition in the XXI Century: Proceedings of the 79th International Conference of young scientists and students, 15-16 April 2013 - K. NUFT, 2013 - Part 4. - 732 p. - P. 436.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/9906In recent years interest has been growing rapidly for creating and promoting functional purpose of products. There is a need to create a new product that would be optimized for fatty acid composition, lower calorie, higher levels of milk serum and would be enriched in multifunctional composition of plant micronutrients (especially of blueberry) with the intended function. В останні роки стрімко зростає інтерес створення та просування продукції функціонального призначення. Існує необхідність у створенні нового продукту, який був би оптимізований для складу жирних кислот, зниження калорій, більш високого рівня молочної сироватки, знежиреного молока і буде збагачений багатофункціональним складом рослинних мікроелементів (особливо чорниці) з передбачуваними функціями.othernutritional fatschemical compositionbutter pasteblueberry micronutrientsdiary productsхарчові жирихімічний складмасляна пастамікроелементи чорницімолочні продуктипищевые жирыхимический составмасляная пастамикроэлементы черникимолочные продуктыкафедра іноземних мов професійного спрямуванняSignificance of the functional butter paste creating with blueberry micronutrientsThesis