Капітал здоров'я як базовий компонент людського капіталу - Кундєєва, Галина Олексіївна (My University, 2020)
Здійснений аналіз наукових надбань дозволив визнати концепцію людського капіталу як основу для розробки програм розвитку систем освіти, науки та охорони здоров'я. Досліджено трансформацію людського капіталу у головний фактор розвитку суспільства, економіки та держави загалом через структуру, джерела зародження і формування «капіталу здоров’я». Здійснено оцінку капіталу здоров'я як визначального стану людського капіталу, що включає структуру населення України, тривалість життя, народжуваність, рівень захворюваності та смертності населення країни й залежності між здоров’ям населення і динамікою ВВП країни. Виходячи з необхідності багатоаспектного аналізу системи економічних відносин, пов'язаних з формуванням, розвитком і функціонуванням людського капіталу й капіталу здоров’я зокрема, використано загальнонаукові методи і прийоми пізнання, а також ряд специфічних методів і прийомів, що взаємно доповнюють один одного, а саме: системного підходу, структурно-функціонального та структурно-логічного аналізу, еволюційного, історичного підходів, методи аналогії, узагальнення, економіко-статистичного методу та моделювання. Визначено структуру та види людського капіталу, характер формування і втрат, основні чинники його відтворення і розвитку. Разом з тим зазначено необхідність опрацювання соціально-економічної проблеми капіталу здоров'я, визначення факторів, що впливають на його формування та розвиток. У дослідженні розглянуто капітал здоров'я, з одного боку, як складова людського капіталу, з іншого – як самостійна категорія, в тому числі в контексті суб'єктивних і об'єктивних факторів якості життя. Уточнено економічний зміст і природа категорії капіталу здоров'я нації як особливого ресурсу та основного активу людського капіталу. Зазначено основні якісні характеристики капіталу здоров'я та проблеми його формування, що дозволило визначити нові підходи до аналізу процесу створення та накопичення цього специфічного виду капіталу. Встановлено існування щільного зв’язку між ВВП країни і тривалістю життя та кількістю померлих в Україні.
Keywords: life expectancy; кафедра економічної теорії; людський капітал; економічне зростання; капітал здоров'я; тривалість життя; economic growth; human capital; health capital