Біоконверсія відходів виробництва біодизелю у поверхнево-активні речовини Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 - Пирог, Тетяна Павлівна; Шулякова, Марія Олександрівна (My University, 2014)
У статті досліджено можливість підвищення вмісту технічного гліцерину (побічний продукт виробництва біодизелю, гліцеринова фракція) у середовищі культивування Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 — продуцента поверхнево-активних речовин (ПАР). Максимальні показники синтезу ПАР (5,9—б, 1 г/л) спостерігалися за внесення у середовище з гліцериновою фракцією сульфату міді (0,16 мкмоль/л), сульфату цинку (38 мкмоль/л), а також підвищення вмісту сечовини до 0,7—0,9 г/л. За таких умов культивування вдалося збільшити концентрацію технічного гліцерину до 8 % (об'ємна частка), що у 4 рази вище порівняно з вмістом у базовому середовищі. Одержані дані засвідчують високу ефективність біоконверсії відходів виробництва біодизелю у мікробні поверхнево-активні речовини A. сalcoaceticus IMB B-7241. The possibility of increasing the content of technical glycerin (byproduct of biodiesel production, glycerol fraction) in the medium cultivation for Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 — producer of surface-active agents (surfactants) was investigated. Maximal values of surfactants synthesis (5.9—6.1 g/1) were observed after addition of copper sulfate (0.16 μmol/L) and zinc sulfate (38 μmol/L) into medium with glycerol fraction as well as after increasing the content of urea to 0.7—0.9 g/L. Under such cultivation conditions the concentration of technical glycerol increased to 8 % (v/v), that in 4 times higher than the content of the base medium. The obtained data showed the high efficiency of the bioconversion of biodiesel production waste into A. calcoaceticus IMV B-7241 microbial surfactants.
Keywords: Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241; відходи виробництва біодизелю; поверхнево-активні речовини; біосинтез; культивування; biodiesel production waste; surfactants; biosynthesis; cultivation