Роль іноземної мови у процесі формування майбутнього фахівця-юриста - Тернова, Оксана; Коротка, Наталія Володимирівна (My University, 2021)
Статтю присвячено дослідженню ролі іноземної мови у процесі формування майбутнього фахівця-юриста й особливостей формування іншомовної компетентності майбутніх юристів. Так, було з’ясовано значення поняття «лексична компетенція», визначено роль іншомовної компетентності у професійній діяльності юриста, виокремлено основні складнощі вивчення мови юридичного спрямування. «Компетентність» – сукупність знань, умінь і/або навичок, певних якостей особистості й обізнаність у рамках тієї чи іншої теми (предмета, процесу, сфери діяльності тощо), які у своїй єдності допомагають вирішувати практичні завдання, забезпечуючи діяльність людини. Аналіз також показав, що лексична компетентність у мовознавчих дослідженнях розуміється як рівень володіння основними вміннями та навичками всіх видів мовленнєвої діяльності в життєво важливих для спілкування сферах і жанрах. Лексична компетентність суб’єкта становить комплексне явище, яке визначає мовленнєву поведінку і засноване на комплексі здатностей: «чути» інтенції співрозмовника; усвідомлювати доцільність мовних конструкцій; вміти програмувати конструктивну стратегію комунікації; управляти комунікацією у рамках дискусії.
Keywords: іноземна мова; мова за професійним спрямуванням; фахівець-юрист; юридична мова; foreign language; professional language; legal specialist; legal language; кафедра ділової іноземної мови та міжнародної комунікації