Інноваційні технології пізнього охмелення у крафтовому пивоварінні України - Ничик, Максим Олегович; Мукоїд, Роман Миколайович (My University, 2025)
Інноваційні технології пізнього охмелення, є ключовим чинником розвитку крафтового пивоваріння в Україні. Проаналізовано результати анкетування 42 пивоварень та дані GC-MS-аналізу продукції. Встановлено, що застосування технологій dryhopping, hoprocket, hopcannon та cryohops сприяє збереженню ароматичних сполук хмелю, покращенню якості аромату пива, зменшенню окислення та підвищенню стабільності смакових властивостей. Використання cryohops дозволяє досягти інтенсивного фруктового аромату, особливо у стилях NEIPA та American IPA. Інноваційні підходи також сприяють зниженню витрат на сировину до 10 %. Отримані результати підтверджують ефективність сучасних методів охмелення та їхню доцільність для впровадження в малих і середніх пивоварнях України.
Keywords: кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; хміль; охмелення; кипятіння; hops; hopping; boiling