Аналіз випадків травматизму з працівниками внаслідок порушень вимог законодавства про охорону праці іншими особами - Романенко, Наталія Володимирівна; Володченкова, Наталія Валеріївна; Сліпачук, Олександр Анатолійович (My University, 2017)
В роботі представлено результати спеціальних розслідувань за 2006–2015 рр. (за матеріалами спеціальних розслідувань) та визначено, що в середньому 10,8 % нещасних випадків виробничого характеру трапились внаслідок допущення порушень самим потерпілим. Приблизно 10 % складають випадки не пов’язані з порушеннями законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Винуватцями більше 40 % нещасних випадків на виробництві є як сам потерпілий так і інша особа. Під іншою особою розуміється інший працівник (керівник) підприємства, де стався нещасний випадок чи іншого підприємства або особа яка зовсім не причетна до виробничої діяльності - стороння особа. Проведений аналіз таких випадків виявив поступове збільшення питомої ваги нещасних випадків, що сталися з вини інших осіб. Ідивідуальний аналіз кожного випадку дає змогу розробити заходи підвищення ефективності профілактики виробничого травматизму. В работе представлены результаты специальных расследований в период с 2006 по 2015 гг. (по материалам специальных расследований) и определено, что в среднем 10,8% несчастных случаев производственного характера произошли вследствие допущения нарушений самим потерпевшим. Примерно 10% составляют случаи не связаны с нарушениями законодательных и нормативно-правовых актов по охране труда. Виновниками более 40% несчастных случаев на производстве является как сам пострадавший так и другое лицо. Под другим лицом понимается другой работник (руководитель) предприятия, где произошел несчастный случай или иного предприятия или лицо, которое совсем не имеет отношения к производственной деятельности - постороннее лицо. Проведенный анализ таких случаев обнаружил постепенное увеличение удельного веса несчастных случаев, произошедших по вине других лиц. Идивидуальным анализ каждого случая позволяет разработать мероприятия по повышению эффективности профилактики производственного травматизма. The paper presents the results of special investigations for 2006-2015 (based on the materials of special investigations) and it has been determined that on average, 10.8% of industrial accidents occurred as a result of perpetrators' perceived violations. Approximately 10% comprise cases not related to violations of legislative and regulatory legal acts on occupational safety. The perpetrators of more than 40% of accidents at work are both the victim and another person. Another person means another employee (manager) of an enterprise where an accident occurred or another enterprise, or a person who is not at all involved in the production activity, is an outsider. An analysis of such cases has revealed a gradual increase in the proportion of accidents that occurred with the fault of others. An individual analysis of each case enables the development of measures to increase the effectiveness of prevention of occupational injuries.
Keywords: кафедра екології та екоменеджменту; виробнича травма; industrial injury; нещасний випадок; accident; розслідування; investigation; причини; causes; наслідки; consequences; аналіз; analysis