Конкурентоспроможність підприємства та шляхи її підвищення - Михайлик, Ольга Михайлівна; Давидчук, Марія Станіславівна (My University, 2025)
Статтю присвячено важливим аспектам формування конкурентоспроможності підприємства у сучасних економічних умовах. На сьогодні, економічна конкуренція є одним із головних чинників розвитку господарської діяльності. Підприємства у всіх секторах економіки змушені підвищувати свою конкурентоспроможність, аби успішно функціонувати та утримувати стабільні позиції на ринку. У цьому контексті процес забезпечення підвищення конкурентоспроможності підприємств набуває великого значення, що вимагає детального вивчення та розробки ефективних стратегій і механізмів. Мета статті - дослідження змістовного наповнення дефініції «конкурентоспроможність підприємства» та розробки заходів її підвищення за умов вивчення внутрішніх та зовнішніх факторів, які впливають на конкурентоспроможність. Матеріали і методи. Теоретичну та методичну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи. Для досягнення поставленої мети були використані методи: систематизації (для визначення та подання теоретико-методичних засад формування конкурентоспроможності підприємства, факторів впливу, функцій та заходів); порівняння і групування (для зіставлення різних наукових підходів до поняття «конкурентоспроможність підприємства»); теоретичного узагальнення (для формування висновків). Результати. У дослідженні проаналізовано погляди науковців щодо економічної сутності поняття «конкурентоспроможність», а також вивчено інноваційні стратегії для її підвищення. Управління конкурентоспроможністю підприємства повинно бути спрямоване на: нейтралізацію або обмеження негативного впливу на конкурентоспроможність шляхом формування захисту від чинників зовнішнього середовища; використання позитивних зовнішніх факторів для збільшення та реалізації конкурентних переваг; забезпечення гнучкості управлінських рішень, щоб вони були синхронізовані з динамікою негативних і позитивних чинників конкуренції на ринку. Розглянуто роль конкуренції та конкурентної боротьби в контексті забезпечення конкурентоспроможності підприємства, визначено основні проблеми та перспективи в цьому напрямі. Introduction. The article is devoted to important aspects of determining the competitiveness of an enterprise in modern economic conditions. Today, economic competition is one of the main factors in the development of economic activity. Enterprises in all sectors of the economy are forced to increase their competitiveness in order to successfully operate and maintain stable positions in the market. In this context, economic and legal support for increasing the competitiveness of enterprises is of great importance, which requires a detailed study and development of effective strategies and mechanisms. The purpose of the article is to study the content of the definition of " enterprise competitiveness" and developing measures to increase it by studying internal and external factors that affect competitiveness. Materials and methods. The theoretical and methodological basis of the study is general scientific and special methods. To achieve this goal, the following methods were used: systematization (to determine and present the theoretical and methodological foundations of the formation of the competitiveness of the enterprise, its factors, functions, methods and measures); comparison and grouping (to compare different scientific approaches to the concept of "competitiveness of enterprise"); theoretical generalization (for the formation of conclusions). Results. The study analyzes the views of scientists on the economic essence of the concept of "competitiveness", as well as studies innovative strategies to increase it. Management of the competitiveness of the enterprise should be aimed at: neutralizing or limiting the negative impact on competitiveness by forming protection against environmental factors; the use of positive external factors to increase and realize competitive advantages; ensuring the flexibility of management decisions so that they are synchronized with the dynamics of negative and positive factors of competition in the market. The role of competition and competition in the context of ensuring the competitiveness of the enterprise is considered, the main problems and prospects in this direction are identified.
Keywords: конкурентоспроможність; конкуренція; кафедра економіки і права; competition; enterprise; ways of improvement; functions