Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаГанчук, Вікторія ДмитрівнаБутенко, Олена Миколаївна2020-11-132020-11-132020Костенко, Є. Є. Моніторинг нітратів і заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції / Є. Є. Костенко, В. Д. Ганчук, О. М. Бутенко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. -Т. 26, № 3. - С. 243-252.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32155У статті наведено результати визначення нітратів в овочах та тодах, що найчастіше використовують на території України в раціоні харчування людини. Досліджено динаміку вмісту N03 іонів у соках і вичавках з червоного буряку, моркви та іншій рослинній продукції. Встановлено, що найбільша кількість нітратів (до 5000 мг/кг) накопичується зеленіти культурами (салат, кріп, ревінь), червоним буряком, редькою, броколі тощо. Відносно мало нітратів концентрують картопля, помідори, солодкий перець, цибуля, часник, горох, квасоля. З’ясовано, що вміст іонів в аналізованих соках протягом двох годин зберігання у відкритому контейнері залишається практично незмінним. Зниження нітратів на 2,3... 5%може бути помилкою у визначенні, а двогодинне зберігання соків явно не призводить до скорочення нітратів до нітритів. Практичне значення мали результати дослідження впливу видалення поверхневого шару в деяких зразках рослинної продукції на вміст нітратів. Встановлено, що видалення шкірки з овочів і тримання їх у воді за ЗО... 40 хв до вживання є ефективним заходом для зниження нітратів на ЗО... 40% у червоному буряку, моркві, огірках, перці, баклажанах і кабачках. Рослинні продукти за вмістом нітратів можна розділити на три групи: з невеликою — до 100 мг/кг, середньою — до 1000 мг/кг і високою — від 1000 мг/кг. Біологічні характеристики та сортові характеристики рослин, характер грунту, температура та вологість як ґрунту, так і повітря, інтенсивність та тривалість освітлення, технологія вирощування — основні фактори, що визначають накопичення нітратів. Бланшування знижує вміст нітратів у 3... 15 разів. It has been established that the largest amount of nitrates (up to 5000 mg/kg) is accumulated by green crops (lettuce, dill, rhubarb), red beets, radishes, broccoli etc. Relatively little amount of nitrates is concentrated in potatoes, tomatoes, sweet peppers, onions, garlic, peas, and beans. It was established that the content of NO3 ions in the analyzed juices for two hours of their storage in an open container remained practically unchanged. A decrease in nitrates by 2.3.. .5% may be a mistake in determination, and a 2-hour storage of juices clearly does not lead to the reduction of nitrates to nitrites. The results of a study of the effect of surface layer removal in some samples of plant products on the nitrate content were of practical importance. It was found that removing peels from vegetables and keeping them in water for 30...40 minutes before use is an effective measure to reduce nitrates by 30 .. .40% in red beets, carrots, cucumbers, peppers, eggplants, and zucchini. The most sensitive to the nature of the toxic effect of nitrates will be the children of the first days and months of life, as well as the old people, patients with anemia, with a disease of the respiratory system, diseases of the cardiovascular system, which must be taken into account during cooking. Plant products by nitrate content can be divided into three groups: with a small — up to 100 mg/kg, medium — up to 1000 mg/kg and high — from 1000 mg/kg. Biological characteristics and varietal characteristics of plants, the nature of the soil, temperature and humidity of both soil and air, the intensity and duration of lighting, growing technology are the main factors that determine the accumulation of nitrates. Blanching reduces nitrate content by 3... 15 times. It was found that the use of ascorbic acid increases the rate of decomposition of nitrates. The nitrate content in some experimental samples, namely short-fruited and smooth cucumbers, is 116 mg/kg and 231 mg/kg, respectively, and does not exceed the MPC for this type of plant production (400 mg/kg). During the analysis, it was determined that banana nitrates contained 310 mg/kg. According to GOST, the safe norm of nitrates in bananas is 200 mg per 1 kg of body weight. It has been found that tomato contains 98 mg/kg of nitrate ions. The value of the maximum permissible concentration of nitrates for tomatoes grown in open ground is 150 mg/kg according to SanPiN 42- 123-4619-88. This indicates that the content of nitrate ions is within normal limits.нітратиіон-селективний електродхарчові продуктиecological safetyfood-stuffsphotometric analysisкафедра харчової хіміїМоніторинг нітратів і заходи щодо їх зменшення у рослинній продукціїArticle