Ключові проблеми промислового одержання мікробних поверхнево-активних речовин - Пирог, Тетяна Павлівна; Ігнатенко, Сергій Вікторович; Тарасенко, Д. О. (My University, 2008)
Наведено літературні і власні експериментальні дані щодо стану і перспектив розвитку промислового виробництва мікробних поверхнево-активнихречовин (ПАР) у світі. Зазначається, що висока на теперішній час собівартість мікробних ПАР зумовлена великими витратами на біосинтез і виділення цільового продукту, а також невисокою продуктивністю штамів-продуцентів. Дослідження, спрямовані на вирішення цих проблем, є ключовими і пріоритетними у біотехнологіїмікробних ПАР. Presented literature and own experimental data on the status and prospects of development of industrial production of microbial surface active agents (surfactants) in the world. It is noted that the high cost to date, microbial surfactants costly due to the biosynthesis and excretion of the title product as well as low productivity Strain. Research to address these issues are key priorities in biotechnology and microbial surfactants.
Keywords: технологія біосинтезу; ефективність виробництва; поверхнево-активні речовини; biosynthesis technology; production efficiency; surfactants; кафедра біотехнології і мікробіології