Вплив співвідношення потужностей зовнішнього конвективного нагрівача та терморадіаційних генераторів на органолептичні та фізико-хімічні показники культивованих грибів - Дубковецький, Ігор Володимирович; Бурлака, Тетяна Василівна (My University, 2023)
За результатами експериментальних досліджень можна рекомендувати для виробництва сушених культивованих грибів глива співвідношення конвективної теплоти до теплоти терморадіації 1 до 2…2,5. Менша кількість терморадіації призводить до зростання витрат енергії на процес зневоднення, а збільшення пропорції терморадіації вище 2,5 рази погіршує вміст біологічно активних речовин за рахунок обгорання зовнішньої поверхні гриба та його розтріскування і деформацію.

According to the results of experimental studies, recommended for the production of dried cultivated oyster mushrooms with a ratio of convective heat to thermoradiation heat of 1 to 2...2.5. A smaller amount of thermoradiation leads to an increase in energy consumption for the dehydration process, and an increase in the proportion of thermoradiation above 2.5 times worsens the content of biologically active substances due to burning of the outer surface of the mushroom and its cracking and deformation.
Keywords: кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; терморадіаційно-конвективне сушіння; культивовані гриби гливи; thermoradiation-convective drying; cultivated oyster mushrooms