Дослідження процесу дозування в’язких молочних продуктів з метою вдосконалення конструкції фасувального автомату М-2 - Волинець, Наталія Сергіївна; Федоров, Сергій Федорович (My University, 2012)
Факторами, які найбільш суттєво впливають на процес дозування сметани, є: молекулярна в’язкість, діаметр насадки і тиск, необхідний для переміщення поршня. Внесення змін в конструкцію автомата, а саме заміна клапана, покращує процес дозування. Реалізація запропонованої модернізації потребує відносно невеликих матеріальних витрат і не є трудомістким, адже передбачає лише подвоєння вже існуючих пристроїв та встановлення простого механізму піднімання стаканчиків, який дозволяє зменшити витрати по обслуговуванню автомата для фасування в'язких та рідких продуктів. Using the method of expert valuations the most significant factors affecting the dose of sour cream process are identified, a mathematical dependence dose rate of the most important factors with the help of active multifactor experiment is received. Using the program FlowVision dosing and filling cup of sour cream are simulated and the speed of its movement by changing the diameter of the nozzle, the pressure in the working cylinder and molecular viscosity products are determined. A modernization of the machine to increase its productivity, which includes doubling the working mechanisms and improving the design of dosing device are proposed.
Keywords: кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; dosage; modeling; sour cream; дозування; моделювання; сметана