Ущаповський, Артем Олегович2023-06-212023-06-212021Ущаповський, А. О. Теоретичні аспекти збагачення жельованих солодких страв нетрадиційною рослинною сировиною / А. О. Ущаповський // Scientific look into the Future. – 2021. – Issue № 22. – Рp. 37–41https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/40887Споживання жельованих солодких страв відіграє значну роль у повноцінному харчуванні різних вікових груп населення, особливо у людей похилого віку. Тому при створенні нових видів продуктів із підвищеною харчовою та біологічною цінністю в даному напрямку науковцями часто використовуються натуральні рослинні інгредієнти з підвищеним вмістом природних біологічно активних речовин (БАР). В статті наведено результати досліджень збагачення жельованих солодких страв із використанням нетрадиційних рослинних інгредієнтів для підвищення харчової та біологічної цінності продукту. На підставі аналітичного огляду літератури проведено аналіз ,щодо збагачення жельованих солодких страв нетрадиційною рослинною сировиною, наведено переваги їх використання. Завдяки використанню нетрадиційної рослинної сировини в готових стравах істотно підвищується харчова та біологічна цінність, поліпшуються споживні властивості та розширюється асортимент. The consumption of jelly sweet dishes plays a significant role in the full nutrition of different age groups of the population, especially in the elderly. Therefore, when creating new types of products with high nutritional and biological value in this direction, natural plant ingredients with high content of natural biologically active substances (BAS) are often used by scientists. The article presents the results of studies of enrichment of jelly sweet dishes using nontraditional plant ingredients to increase the food and biological value of the product. Based on the analytical examination of the literature, an analysis was conducted, with regard to enrichment of jelly sweet dishes with non-traditional plant raw materials, the benefits of their use are given. Thanks to the use of non-traditional vegetable raw materials in finished dishes, food and biological value are significantly increased, the consumer properties and an expanding assortment are improved.otherжельовані солодкі стравинетрадиційна рослинна сировинамусзбагаченняхарчова цінністьбіологічна цінністьфункціональні інгредієнтиjelly sweet dishesnon-traditional vegetable raw materialsmousseenrichmentnutritional valuebiological valuefunctional ingredientsкафедра готельно-ресторанної справиТеоретичні аспекти збагачення жельованих солодких страв нетрадиційною рослинною сировиноюArticle