До проблем міждисциплінарності сучасних наукових досліджень у сфері харчування - Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна (My University, 2014)
Піднімається проблема необхідності створення нового інтегрального напрямку наукових досліджень, що охоплював би коло якнайширших питань, пов’язаних з їжею. З’ясовуються критерії об’єкта досліджень, що дозволяє вказати на відсутність єдиного розуміння та визначення понять їжа та харчування. Аналізуються функції їжі як біологічної потреби та соціального фактору. Подається огляд основних наук та напрямків, до тематики яких входить дослідження продовольчого забезпечення людства, фізіології, філософії і культури вживання їжі та технології виробництва, обробки та зберігання харчових продуктів тощо. Окремо зосереджено увагу на доробку вітчизняних науковців. Це дозволило дійти висновку, що світова наука віддає належне їжі у найдрібніших деталях і аспектах, однак наголошується, що існуючий вузькопрофільний підхід унеможливлює формування цілісного уявлення. In the article there is risen a problem of necessity of creation the new integral direction of scientific research which would cover the widest possible range of issues connected with food. There are investigated the criteria for the object of research, what allows indicate a lack of common understanding and determining definitions food and nutrition. There are analyzed the functions of food as a biological needs and social factors. There is given a review of the basic sciences and directions, to study subjects which human food supply, physiology, philosophy and culture of eating and production, processing and storage of food etc. are included. Separately there is made a focus on the heritage of national scientists. It made possible to conclude that the world science pays tribute to the food in the smallest details and aspects, but there is noted that the current narrow approach prevents the formation of a holistic view.
Keywords: наука; їжа; харчування; функції їжі; science; food; nutrition; functions of food; кафедра гуманітарних дисциплін