Antraptseva, NadiiaPodobiy, OlenaBila, Galina2024-03-072024-03-072023Antraptseva, N. Determination of food additive zinc-cobalt(II) phosphate form resistant to high temperatures / N. Antraptseva, O. Podobii, G. Bila // Ukrainian Food Journal. – 2023. – Vol.12, Is. 2. – Pp. 285-298https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/42052The aim of the research was to study the process of dehydration of zinc-cobalt(II) phosphates during heat treatment. Zinc-cobalt(II) phosphate tetrahydrates were used as the main research objects. The content of ingredients in the composition of phosphates was as follows, % mass.: Zn, 41.8–23.5; Co, 2.3–12.8; P, 13.6–13.8; H2O, 16.1–16.3. Spectral methods were used to study the process and products of dehydration. Infrared absorption spectra were recorded at 20 ℃ and –190 ℃, as well as in the process of heating phosphates. X-ray phase analysis was performed.Метою роботи було дослідження процесу дегідратації цинк-кобальт(ІІ) фосфатів під час термічної обробки. Як основні об'єкти дослідження використовували тетрагідрати цинк-кобальт(ІІ) фосфатів. Вміст інгредієнтів у складі фосфатів становив, % мас.: Zn, 41,8-23,5; Co, 2,3-12,8; P, 13,6-13,8; H2O, 16,1-16,3. Для дослідження процесу та продуктів дегідратації використовували спектральні методи. Інфрачервоні спектри поглинання реєстрували при 20 ℃ і -190 ℃, а також в процесі нагрівання фосфатів. Проведено рентгенофазовий аналіз.enкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівphosphateszinccobaltheat treatmentdehydrationфосфатицинккобальттермічна обробкадегідратаціяDetermination of food additive zinc-cobalt(II) phosphate form resistant to high temperaturesArticlehttps://doi.org/10.24263/2304- 974X-2023-12-2- 10