Визначення гідродинамічних характеристик роботи масообмінних колонних апаратів в циклічному режимі - Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій Володимирович (My University, 2019)
Загальні методи розрахунку меж гідродинамічних режимів роботи провальних тарілок в циклічному режимі відсутні. Тому при проектуванні таких тарілчастих колонних апаратів розрахунковим шляхом необхідною умовою є визначення швидкості пари, що відповідає нижній і верхній межі роботи тарілки, і робочої швидкості пари у вільному перерізі колони та в щілинах контактних пристроїв. Для підвищення ефективності масообміну колонні апарати оснащують провальними тарілками. Відсутність зливних пристроїв спрощує їх конструкцію, дозволяє збільшити робочу площу на 15-30 % і підвищити продуктивність апаратів в 1,5-2 рази. Недоліком їх роботи є недостатній проміжок часу контакту пари і рідини та відсутність методів визначення гранично допустимих значень швидкості пари в їх отворах.
Keywords: контактні пристрої; ректифікація; масообмін; етиловий спирт; домішки; contact devices; rectification; mass transfer; impurities; ethyl alcohol; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства