Гаситель коливань висотних споруд (Деклараційний патент на винахід №40322) - Мартиненко, Михайло Антонович; Легеза, Віктор Петрович (My University, 2001)
Гаситель коливань висотних споруд, який складається з робочого тіла гасителя та пружно-демпфірувальної системи його кріплення до споруди, який відрізняється тим, що систему кріплення виконано у вигляді опорного тареля з угнутим циліндричним робочим жолобом, напрямну криву якого виконано у вигляді циклоїди, а з торців робочий жолоб закривається знімними вертикальними бортами з криволінійними вікнами, причому опорний таріль жорстко закріплюють на перекритті у верхній частині споруди, а робоче тіло гасителя встановлюють у вказаний жолоб опорного тареля. Vibration dampener tall buildings, which consists of a working fluid dampers and elastic damping system of its attachment to the building, which is characterized in that the fastening system is designed as a reference plates with concave cylindrical working chute, the guide curve which is made as a cycloid, and ends working chute closes removable vertical edges with curved windows, with the support base plate rigidly fixed on the ceiling at the top of buildings, and working fluid dampers installed in the specified reference trough plates.
Keywords: висотні конструкції; tall structures; віброзахист; vibration protection; кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.