Етаполан – мікробний екзополісахарид мультифункціонального призначення - Пирог, Тетяна Павлівна; Корж, Юлія Миколаївна (My University, 2006)
Підсумовано власні експериментальні дані стосовно інтенсифікації синтезу, регуляції фізико-хімічних властивостей і практичного використання мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполану (продуцент - Acinetobacter sp. В-7005). Етаполан складається з ацильованого (містить С10-С18-жирні кислоти) і неацильованого компонентів, ідентичних за моносахаридним складом, вмістом глюкуронової і піровиноградної кислот. Завдяки наявності жирних кислот розчинам етаполану притаманна здатність до емульгування, підвищення в’язкості в присутності катіонів, за низьких значень рН, у системі Сu2+-гліцин, що зумовлює практичне використання цього ЕПС у нафтовидобувній, хімічній, харчовій промисловості, сільському господарстві. Застосування 1 т етаполану у нафтодобуванні дає змогу отримати додатково 240 т нафти.Наведено дані про технологічні особливості біосинтезу етаполану на різних вуглецевих субстратах (етанол, вуглеводи, суміш ростових С2-С6-сполук), які дають змогу знизити у 3-4 рази (до 2,95 г/л) вміст солей у середовищі культивування продуцента, підвищити у 2-5 разів кількість синтезованого ЕПС і регулювати його фізико-хімічні властивості залежно від галузі практичного використання.
Keywords: екзополісахариди; экзополисахариды; exopolysaccharides; етаполан; інтенсифікація синтезу; регуляція метаболізму; фізико-хімічні властивості; суміш ростових субстратів; біосинтез; этаполан; интенсификация синтеза; регуляция метаболизма; физико-химические свойства; смесь ростовых субстратов; биосинтез; ethapolan; intensification of synthesis; regulation of metabolism; physical and chemical properties; mixture of growth substrates; biosynthesis; кафедра біотехнології і мікробіології