Вимірювально-обчислювальна система на базі авіаційного гіперспектрометру - Гніденко, В. В.; Наливайчук, Микола Васильович; Яценко, Віталій Олексійович (My University, 2013)
Стаття присвячена новій методології та експериментальному оптичному пристрою для виявлення біологічних та хімічних речовин, в тому числі різних токсичних речовин та вірусів. Розглядається нелінійна динамічна система з багатьма атракторами у фазовому просторі для класифікації спектральних даних. Представлена обробка спектральних даних для дистанційного виявлення хімічних та біологічних речовин. Обговорюється нова концепція компактного інтегрованого спектрометра для моніторингу хімічних і біологічних речовин в навколишньому середовищі, а також для дистанційного моніторингу рослинності. The article is devoted to a new methodology and experimental optical device to detect biological and chemical substances including various toxins and viruses. A nonlinear dynamic system with many attractors in the phase space to classify the spectral data is considered. A signal processing of the spectral data for the remote detection of the chemical and biological substances is presented. A new concept of the compact integrated spectrometer for the environmental monitoring of the chemical and biological substances as well as for the remote monitoring of the vegetation is discussed.
Keywords: точна спектрометрія; безпілотний транспортний засіб; дистанційне зондування; динамічна модель; хімічні та біологічні речовини; бортовий спектрометр; remote sensing; dynamic model; chemical and biological substances; onboard spectrometer; precision spectrometry; unmanned vehicle