Iproving the quality of the technological process of packaging shape formation based on the information structure of an automated system - Sashnova, M.; Zahorulko, Andrii; Savchenko, Т.; Gakhovіch, S.; Parkhomenko, I.; Pankov, Dmitry (My University, 2020)
На основi iнформацiйної структури автоматизованої системи монiторингу якостi розроблено систему аналiзу iнформацiї про якiсть формоутворення ПЕТ-тари з можливiстю статистично-го управлiння технологiчним процесом за допомогою контрольних карт Шухарта. Зокрема, це було здiйснено на прикладi запропонованого способу оцiнювання яко-стi готових ПЕТ-пляшок за товщиною їх стiнки. Отримання високоякiсної ПЕТ-тари безпосередньо залежить вiд ступеня досконалостi усiх технологiчних стадiй, обумовлюючи необхiднiсть створення ефективної системи контролю та управ-лiння технологiчним процесом формоутво-рення пляшок з полiетилентерефталату.Аналiз iнформацiї про якiсть фор-моутворення ПЕТ-тари на основi монiторингу iнформацiйної структури автома-тизованої системи дозволить забезпечити оперативне коригування параметрами формоутворення з мiнiмiзованим вiдсо-тком браку за рахунок органiзацiї вибiр-кового контролю виготовленої продукцiї. Використання статистичних методiв контролю на базi контрольних карт Шухарта забезпечить розробку оригiналь-них алгоритмiв монiторингу якостi формоутворення, спрямованих на вiдстежен-ня порушень технологiчних параметрiв й створення рекомендацiй для пiдвищення якостi процесу та ресурсоефективностi. Для статистичної оцiнки причинно-на-слiдкових зв’язкiв мiж основними технологiчними параметрами та показниками якостi продукцiї застосовується алгоритм монiторингу якостi формоутворення ПЕТ-тари. Це дозволяє забезпечити мiнiмаль-ний рiвень дефектностi пляшок в умовах застосування розробленої контрольної карти Шухарта.Запропонована нечiтка когнiтив-на карта для визначення попереджувально-коригувальних дiй, спрямованих на усунення основних причин виникнення дефекту при формоутвореннi пляшок з урахуванням взаємозв’язкiв чинникiв та їх наслiдкiв на отримувану якiсть процесу.
Keywords: монiторинг якостi; статистичнi методи; iнформацiйна структура; формоутворення; полiетилентерефталат; система управлiння; quality monitoring; statistical methods; information structure; shaping; polyethylene terephthalate; control system; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка