Створення десерту для дітей, хворих на муковісцидоз - Веремчук, Софія Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна (My University, 2017)
Розроблений десерт – це продукт високої харчової та біологічної цінності, який є джерелом таких біологічно активних речовин, як вітаміни Е, А, селен, калій, фосфор, харчові волокна. Наявність цих нутрієнтів у складі десерту зумовлює його профілактичні, лікувальні та адсорбційні властивості. Готовий продукт має приємний світлий колір, яскравий бананово-горіховий смак та аромат, кремову текстуру, однорідну консистенцію з часточками підсушених ядер волоського горіху, і має всі шанси стати привабливим для споживача. Експериментальним шляхом з урахуванням біологічної цінності та органолептичних властивостей сировини було визначено оптимальну рецептуру нового продукту/ Енергетична цінність десерту становить 207,2 ккал. Pа рахунок споживання 200 г десерту ступінь задоволення добової потреби в енергії становить 16,6 %. The developed dessert is a product of high nutritional and biological value, which is the source of such biologically active substances as vitamins E, A, selenium, potassium, phosphorus, food fibers. The presence of these nutrients in the dessert determines its prophylactic, therapeutic and adsorption properties. The finished product has a nice light color, bright banana-nut flavor and aroma, cream texture, a homogeneous consistency with the particles of dried walnut kernels, and has all the chances to become attractive to the consumer. Experimentally, taking into account biological value and organoleptic properties of raw materials, the optimum formulation of a new product was determined. The energy value of a dessert is 207.2 kcal. Due to the consumption of 200 g of dessert, the degree of satisfaction of daily energy needs is 16.6%.
Keywords: муковісцидоз; лікувальне харчування; десерт; кисломолочний сир; cystic fibrosis; medical nutrition; dessert; sour milk cheese; кафедра технології оздоровчих продуктів