Виникнення філософії як об’єкт наукового дослідження - Кітов, Микола Григорович (My University, 2012)
В статті критично розглянуті існуючі в літературі точки зору на проблему виникнення філософії, обґрунтовані їх переваги й недоліки, а також проаналізовані наступні типи філософування: теоретичний, ессеїстсько-афористичний релігійно-містичний, художньо-образний і показана їх специфіка.

The available points of views about the problem of philosophy’s origin are analyzed in the given article. The author shows their values and shortcomings. He also analyzes such types of philosophizing as theoretical, essayistic and aphoristic, religious and mystic, artistic and imaginative. Their specific character is described.
Keywords: міфічна свідомість; міфологія; релігія; містика; наука; мораль; право; політика; тип філософування; кафедра гуманітарних дисциплін; mythological consciousness; mythology; religion; mysticism; science; ethics; law; politics; types of philosophizing