Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького: столітня історія - Масненко, Віталій Васильович; Драч, Оксана Олександрівна; Івангородський, Костянтин Васильович; Касян, Андрій Іванович; Корновенко, Сергій Валерійович; Мазур, Оксана Олександрівна; Михайлюк, Юрій Миколайович; Поліщук, Володимир Трохимович; Присяжнюк, Юрій Петрович; Силка, Оксана Захарівна; Синявська, Лариса Іванівна; Чабан Анатолій Юзефович (My University, 2021)
У монографії на основі полідисциплінарного підходу досліджено основні віхи столітньої історії Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького – провідного закладу вищої освіти на Черкащині. Діяльність університету розглянута як невіддільна складова інтелектуальної, культурної і духовної історії України. Відображена роль закладу в соціально-економічних і політичних змінах, що відбувалися на українських теренах, з особливою увагою на становлення української нації і державності. Показана трансформація педінституту в багатопрофільний університет. Зокрема – зміна статусу закладу, його керівництво, структура, підрозділи, кадровий склад, освітній процес, наукові школи, профспілкові, наукові, студентські організації, мистецькі колективи, спортивні досягнення, міжнародні зв’язки. Викладацький та студентський колектив університету представлені як соціум, що саморозвивається й трансформується відповідно до зміни суспільно-політичних і соціально-економічних умов.
Keywords: Черкаський університет; наукові школи ХХ - ХХІ століття; освітній процес; вища освіта; Cherkasy University; higher education; educational process; scientific schools of the XX - XXI centuries; кафедра гуманітарних дисциплін