Основні наукові аспекти створення купажів - Матвєєва, Т. В.; Федякіна, З. П.; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна (My University, 2014)
Харчування людини базується на трьох основних речовинах — білках, вуглеводах та жирах. Жири для організму людини мають велике значення та складають приблизно ЗО % денного раціону, а їх нестача в раціоні харчування підвищує ризик тяжких захворювань. Згідно рекомендацій дієтологів співвідношення поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) ю-6 : ю-3 здорової людини повинно складати приблизно (9... 10) : 1, а у випадках патології обміну ліпідів співвідношення знижується до 5 : 1 — 3 : 1 , при цьому співвідношення ПНЖК до насичених жирних кислот (НЖК) має бути 2 : 1 . Однак, на даний час середньостатистична людина потребляє ПНЖК у співвідношенні ю-6 : ю-3 від 10 : 1 до ЗО : 1. Дослідженнями жирнокислотного складу різних олій встановлено, що у природі олій, які відповідають формулі збалансованого жиру (ю-6 : ю-3 = (3... 10) : 1 та ПНЖК :НЖК = 2 : 1) не існує. Human nutrition based on three substances - proteins, carbohydrates and fats. Fats for the human body are very important and account for about thirty% of daily diet and their lack in the diet increases the risk of serious diseases. According to the recommendations of nutritionists ratio of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) w-6: w-3 healthy person should be about (9 ... 10) 1, and in cases of pathology of lipids ratio decreases to 5: 1 - 3: 1, with the ratio of polyunsaturated fatty acids to saturated fatty acids (NLC) should be 2: 1. However, currently the average person consume PUFA ratio in S-6: w-3 from 10: 1 to ZO: 1 Research fatty acid composition of different oils found in nature that oils that correspond to the formula of balanced fat (w-6: w-3 = (3 ... 10) 1 and PUFA: NLC = 2: 1) does not exist.
Keywords: вуглеводи; жири; білки; carbohydrates; fats; proteins; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів