Одержання йодованої біомаси спіруліни з використанням площинного аероліфтного фотобіореактора закритого типу - Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О. (My University, 2000)
Досліджувалось культивування спіруліни з підвищеним вмістом йоду. Культуру спіруліни вирощували в площинному аероліфтному фітобіореакторі закритого типу з товщиною шару суспензії 10 мм на модернізованому середовищі 22 л, температурі 30 0C, освітленні 5-7 тисяч люкс і постійній аерації. Йодид калію та гліцинмонойодацетат у концентрації 10 мг/л негативно впливають на ріст біомаси спіруліни. Гексагідрат йодиду кобальту при 7.5-10 мг/л забезпечує задовільний ріст спіруліни, вміст йоду (0.14-0.155 %), білку (59 %), каротиноїдів, та вітаміну B12 (з 0.9 до 1.8 %) Studied spirulina cultivation with a high content of iodine. Culture of Spirulina grown in planar aerolifted fitobioreaktor closed type with a layer thickness of 10 mm suspension at a refurbished environment 22 L, temperature of 30 0C, 5-7 thousand lux illumination and constant aeration. Potassium iodide and hlitsynmonoyodatsetat concentration 10 mg / L adversely affect the growth of Spirulina biomass. Iodide hexahydrate cobalt at 7.5-10 mg / l ensures satisfactory growth of spirulina, iodine (0.14-0.155%), protein (59%), carotenoids, and vitamin B12 (from 0.9 to 1.8%).
Keywords: харчові добавки; біологічно активні речовини; спіруліна; біомаса; вітаміни; йод; тироксин; біосинтез; металокомплекси; ціанкобаламін; вітамін В12; food additives; biologically active substances; spirulina; biomass; vitamins; iodine; thyroxine; biosynthesis; metal complexes; tsiankobalamin; vitamin B12; кафедра екології та екоменеджменту