Вивчення питань проведення синтезу етил аповінкамінату та фармакотерапевтичних властивостей лікарських засобів на його основі - Майборода, Олена Іванівна; Попова, Інна Вадимівна; Брицун, Василь Миколайович; Шматенко, Олександр Петрович; Кучмістова, Олена Федосіївна; Тарасенко, Вікторія Олександрівна (My University, 2018)
Стаття присвячена проблемі створення вікових ліків на основі етил аповінкамінату (вінпоцетину), який вперше був синтезований з похідних алкалоїду вінкаміну, що міститься в рослині Барвінок малий (Vincaminor L.) родини Кутрових. Понад 40 років триває історичний шлях ЛЗ, створених напівсинтетичним і синтетичним шляхом на основі алкалоїду Барвінку малого. За цей час загальносвітовий фармацевтичний ринок збагатився цілою низкою препаратів, активною фармакологічною одиницею яких є етилаповінкамінат, причому з різною формою випуску. Bисока вазоактивна ефективність цих засобів дозволяє вважати їх класичними для профілактики та лікування цереброваскулярної патології, вегетосудинної дисфункції, інших подібних захворювань за рахунок підсилення кровопостачання ішемізованих ділянок через розслаблення гладкої мускулатури. The article is devoted to the problem of creating age-related drugs based on ethyl apovincaminate (Vinpocetine), which was first synthesized from Vincamine alkaloid derivatives contained in the Vincaminor L. plant of the kutrov family. For more than 40 years, the historical path of drugs created by semisynthetic and synthetic methods based on the periwinkle alkaloid small continues. During this time, the global pharmaceutical market has been enriched with a number of drugs, the active pharmacological unit of which is ethyl apovinkaminat, and with a different form of release. The high vasoactive efficacy of these agents allows them to be considered classic for the prevention and treatment of cerebrovascular disease, vascular dysfunction, and other similar diseases by increasing the blood supply to ischemic sites through relaxation of smooth muscles.
Keywords: кафедра харчової хімії; вінпоцетин; геропротекторні властивості; тонус судин; кавінтон; vinpocetine; vascular tone; vasoactive efficacy; cavinton