Узагальнюючі підходи до визначення категорії «кластерів» - Ніколаєнко, Світлана Миколаївна (My University, 2014)
Кластерні структури розповсюджені в живій та неживій природі (атом-молекулярні кластери), суспільстві (суспільні об'єднання, містобудування, сполучні інститути (брокери, консультанти), споживачі (що взаємодіють між собою в рамках єдиного ланцюга створення вартості та географічної близькості) тощо). Кластер є дуже широким та різнобічним поняттям, що охопило такі сфери науки як інформаційні технології, математика, астрономія, музика, хімія, фізика, медицина, лінгвістика і, звичайно, економіка. Cluster structure common in living and inanimate nature (atom-molecular clusters), society (public associations, urban design, connecting institutions (brokers, consultants), consumers (which interact with each other within a single value chain and geographical proximity), etc.) . The cluster is a very broad and diverse concept, embracing science areas such as information technology, mathematics, astronomy, music, chemistry, physics, medicine, linguistics and, of course, economics.
Keywords: кластер; господарська система; інтеграційні процеси; cluster; economic system; integration processes; кафедра обліку і аудиту