Smart automation for LEAN food manufacturing: reducing waste and promoting sustainability - Yakymenko, Serhii; Pashchenko, Bohdan (My University, 2025)
Integrating lean with advanced automation boosts productivity, safeguards quality and slashes resource intensity. In an era of strict climate targets and volatile input costs, the food sector cannot afford to underestimate or delay adoption of Lean 4.0; implementation has become essential for competitive, climate-responsible manufacturing in Europe. Інтеграція принципів ощадливого виробництва з передовою автоматизацією підвищує продуктивність, гарантує якість і значно зменшує ресурсоємність. В епоху жорстких кліматичних цілей і нестабільних витрат на сировину харчова галузь не може дозволити собі недооцінювати або відкладати впровадження Lean 4.0; його реалізація стала необхідною умовою для конкурентоспроможного та кліматично відповідального виробництва в Європі.
Keywords: lean production; сталий розвиток; ощадливе виробництво; sustainable development; кафедра експертизи харчових продуктів