Дослідження впливу НВЧ-оброблення на термін придатності гарбузової та горіхової олії - Королюк, Тамара Андріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Дербугова, Галина Любомирівна (My University, 2014)
Було проведено дослідження жирнокислотного складу, визначення пероксидного і кислотного чисел олії насіння гарбуза та волоського горіха, які піддавали НВЧ-обробленню, порівняно з необробленими оліями. На основі зміни пероксидного та кислотного чисел у процесі зберігання олії встановлено період індукції та термін придатності олії. Результати досліджень показали, що НВЧ-оброблення олії несуттєво впливає на жирнокислотний склад і термін придатності олії. Також було встановлено, що гарбузова олія є більш стійкою до окиснення, ніж горіхова. The investigations of pumpkin seed and walnut oil fatty acid composition, peroxide and acid value were carried out for microwave treated in comparison with untreated oil samples. The induction time and shelf life of the oils were estimated on the base of peroxide and acid value shift during storing of the oils.The research data showed insignificant impact of microwave treatment on the fatty acid composition as well as on the shelf life of the oils. Besides, pumpkin seed oil was found to be more resistant to oxidation than walnut oil.
Keywords: гарбузова олія; pumpkin oil; горіхова олія; walnut oil; НВЧ-оброблення; microwave treatment; термін придатності; shelf life; кафедра експертизи харчових продуктів; проблемна науково-дослідна лабораторія