Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаВовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаЧернюшок, Ольга Анатоліївна2014-12-102014-12-102014Кочубей-Литвиненко, О. В. Математическое моделирование процесса электроискровой обработки творожной сыворотки в технологии сывороточных напитков / О. В. Кочубей-Литвиненко, Н. И. Вовкодав (Обизюк), О. А. Чернюшок // Maisto chemija ir technologija. – 2014. – T. 48, Nr. 1. – P. 39-45.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/19129Представлені результати досліджень розмірів білкових частинок молочної сироватки, обробленої електроіскровими розрядами за змінних параметрів –напруги та кількості розрядів. Розміри частинок білкової фази визначали за допомогою комплексної системи аналізу частинок на аналізаторі Zetasizer Nano ZS (Великобританія). В наслідок електроіскрового оброблення спостерігалося зменшення розмірів білкових частинок і зсув піків в діапазон розмірів до 500 нм. Підтверджена раніше залежність розмірів білкових частинок від напруги та кількості розрядів. Найкращі результати були досягнуті при напрузі 45 кВ і кількості імпульсів 20 і 25. При зазначених режимах система наближалась до монодисперсної, кількість частинок з розміром понад 500 нм прагнуло до 0. На основі проведеного повнофакторного експерименту підібраний раціональний режим електроіскрового оброблення сироватки при напрузі 45 кВ і кількості розрядів 20, що забезпечує дисперсність системи, достатню для уповільнення процесу осадження білкових частинок в напоях з сироватки. The results of the research on protein particles sizes in curd whey processed with electric spark discharges under variable parameters – voltage and discharge quantity are presented. The sizes of protein phase particles were determined by means of a complex system of the particles analysis at Zetasizer Nano ZS (Great Britain) analyzer. As a result of electrical spark processing, the decrease in the protein particles sizes and peak shift in the size range of 300 nm were observed. The earlier determined dependence of the protein particles sizes on voltage and discharge quantity was confirmed. The best results were achieved at 45 kV voltage and 20 and 25 discharge quantity. With the mentioned conditions the system became monodisperse and the particles quantity with the size of more than 500 nm approximated to zero. Based on the full factorial experiment, a rational regime for electric spark whey processing with 45 kV voltage and 20 discharge quantity was selected. It provides a system dispersion sufficient for the deceleration of protein particles settling in whey drinks.otherпараметриоптимізаціясироватка молочнаparametercurd wheyоptimizationкафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпекикафедра технології молока і молочних продуктівкафедра технології м’яса і м’ясних продуктівМатематичне моделювання процесу електроіскровий обробки сирної сироватки в технології сироваткових напоївArticle