Ентероцини, як перспективні біоконсерванти - Стабніков, Віктор Петрович; Белемець, Тетяна Олександрівна; Ковшар, Ірина Дмитрівна (My University, 2025)
Сучасне харчове виробництво, з огляду на широку доступність і тривалий термін зберігання продукції, активно використовує хімічні консерванти для запобігання псуванню продуктів, викликаному мікроорганізмами, а також для збереження їх якості. Проте, у відповідь на запити споживачів, дедалі більшої популярності набуває тенденція заміни хімічних консервантів природними речовинами, серед яких особливий інтерес викликають бактеріоцини, що продукуються біобезпечними молочнокислими бактеріями. Modern food production, due to its wide availability and long shelf life, actively uses chemical preservatives to prevent spoilage caused by microorganisms and to preserve their quality. However, in response to consumer demand, the trend of replacing chemical preservatives with natural substances is gaining increasing popularity, among which bacteriocins produced by biosafe lactic acid bacteria are of particular interest.
Keywords: бактеріоцини; ентероцини; біоконсервація; кафедра біотехнології і мікробіології; bacteriocins; enterocins; biopreservation